Mój przepis na pożywne śniadanko (czyli co jem i dlaczego):
Płatki owsiane
błonnik
witaminy B1, B6, PP, E
białko
nienasycone kwasy tłuszczowe
Jabłko
znowu błonnik :-)
Rodzynki
potas, selen i żelazo
Pestki słonecznika
białko
witamina E
żelazo, cynk, potas, selen
Orzechy (różne)
nienasycone kwasy tłuszczowe
białko
witamina E
Suszone daktyle
żelazo!!!
potas, kwas foliowy
Płatki namaczam na noc a rano gotuję wszystko w małej ilości wody (nie mleka - ale o tutaj). Rodzynki należy umyć w ciepłej wodzie, gdyż są konserwowane siarką.
Owsianka jest ciepła i skutecznie potrafi rozgrzać w zimowy poranek. Daktyle dają słodki smak, a orzechy i słonecznik powodują, że całość jest fajnie chrupiąca.
W niedzielę dodałam jeszcze banana i na tym zestawie przebiegłam 20km, także można się skutecznie najeść :-)
Tomka już udało mi się przekonać do owsianki, a Hanka codziennie wyjada mi z talerza. Może ktoś jeszcze się skusi?
Inne propozycje śniadań i deserów tutaj
Comments
3 Responses to “Dlaczego warto jeść owsiankę?”
Wpadnę kiedyś rano powyjadać ci z talerza razem z Hanką :P
zapraszam. jak mi starczy skladnikow to sprobujesz juz w niedziele
hej! super, ja też zjadam owsianke rano z musem jabłkowym domowej roboty i rodzynkami, ale co więcej zalewam ją mlekiem jak już jest ugotowana. czemu wg Ciebie nie powinno się tego robić? jestem ciekawa:) pozdrawiam! jolanta
Prześlij komentarz