Owsianka ze śliwkami i cynamonem

Zaczął się sezon na śliwki, które jak się okazało bardzo dobrze pasują do owsianki. Taka jesienna wersja owsianki gościła u nas wczoraj po raz pierwszy a dzisiaj była już powtórka. Warto spróbować teraz kiedy śliwek jest dużo i są tanie.



Składniki na jedną porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych namoczonych na noc
- łyżka otrębów owsianych
- 3 suszone daktyle
- garść rodzynek
- pół dużego banana lub jeden mały
- łyżka siemienia lnianego
- wiórki kokosowe
- cynamon
- śliwki

W garnku zagotować pół kubka wody, wrzucić pokrojone daktyle. Po kilku minutach wrzucić płatki, otręby, rodzynki.Gotować często mieszając. Gdy całość zgęstnieje dodać pokrojonego w kostkę banana i siemie lniane. Przełożyć na talerz, posypać wiórkami kokosowymi i cynamonem, na koniec dodać śliwki.

A śliwki jeść warto bo:
- regulują trawienie (dzięki wysokiej zawartości błonnika - pektyn)
- chronią przed wolnymi rodnikami (dzięki zawartości witamin C,A,E)
- poprawiają samopoczucie (dzięki witaminom z grupy B)
Śliwki zawierają także potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.

Inne przepisy tutaj

Comments

No responses to “Owsianka ze śliwkami i cynamonem”

Prześlij komentarz