Deser czekoladowo-kokosowy

Przepis na szybki deser do przygotowania w 10 minut, nie wymaga gotowania, pieczenia, czy chłodzenia po przygotowaniu. Łączy w sobie białko i węglowodany a także zdrowe tłuszcze, jest więc idealną przekąską po treningu.

Deser składa się z dwóch warstw, każdą przygotowuje się oddzielnie.

Warstwa czekoladowa:
- banan
- 100g tofu
- 1/2 awokado
- łyżeczka kakao
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- mleko roślinne (wlewać po trochu do uzyskania ulubionej gęstości)
Do tej warstwy można dodać także kaszę jaglaną. Całość zmiksować na gładką masę.

Bita śmietana:
- puszka mleka kokosowego (schłodzonego)
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Puszkę mleka kokosowego należy schłodzić w lodówce (minimum 3 godziny). Po otwarciu wierzchnią gęstą warstwę przełożyć do innego pojemnika, dosłodzić do smaku (ja dałam łyżeczkę cukru i to było trochę za mało), dodać malutką szczyptę soli i ubić na śmietanę.

Po raz pierwszy robiłam bitą śmietanę z mleka kokosowego i muszę przyznać że jest to łatwiejsze niż myślałam a cały deser wyszedł bardzo smaczny.  Pozostałą w puszce wodę można wykorzystać do koktajlu.

Kokos jest źródłem wielu cennych składników (potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk, witaminy B2, B6, E) ale ma także dużo tłuszczu przez co jest wysoko kaloryczny!

Inne przepisy tutaj.



Comments

One response to “Deser czekoladowo-kokosowy”

Anonimowy pisze...
27 gru 2013, 05:53:00

Zamiast cukru można użyć fruktozy (cukru owocowego) - ma niski indeks glikemiczny, czyli nie podnosi poziomu cukru we krwi, a jest słodka :-)

Prześlij komentarz