Placki z jabłkami

Moje ulubione śniadanie od dziecka :-)
Z rodzeństwem często się o nie biliśmy, a teraz mam nową konkurencję w postaci Hani. To nasze ulubione śniadanie weekendowe, jeżeli nie ma zawodów i nie musimy się nigdzie spieszyć. Przepis trochę zmodyfikowany w porównaniu do tego co robi moja mama ale idea pozostaje ta sama - słodkie placki na śniadanie!

 Składniki:
- 12 łyżek płatków owsianych zamoczonych na noc
- 1/2 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 kubka mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- kubek mleka roślinnego
- 1 duże jabłko (latem brzoskwinia)

Całość zmieszać w misce (wystarczy łyżka, nie trzeba żadnego robota czy miksera), odstawić na 15 minut do napęcznienia. Dodać pokrojone na ćwiartki i na plasterki jabłko lub latem brzoskwinie. Ciasto powinno być zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki, jeżeli jest za gęste można dodać więcej mleka lub wody. Placki piec na dobrze rozgrzanej patelni, ja tylko przed pierwszymi plackami daję na patelnię olej.

Placki jemy z ulubionym dżemem, u nas przeważnie są to powidła. Placki są idealną alternatywą dla osób lubiących słodkie naleśniki bo smaży je się łatwiej i szybciej. Smacznego :-)

Inne przepisy nie tylko śniadaniowe tutaj.

Comments

No responses to “Placki z jabłkami”

Prześlij komentarz