- 1 mały por (lub pół dużego)
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 jabłka
- kilka łyżek ugotowanej fasoli mung, zielonej soczewicy lub groszku konserwowego
- 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie majonezu)
- sól, pieprz
Pora kroję na małe kawałki, ogórek i jabłko ścieram na tarce dodaję ugotowaną fasolę, soczewicę lub groszek, sól, pieprz i łyżkę tahini (jest to pasta w 100% z ziaren sezamu, która u mnie zastępuje majonez).
Kwaśny ogórek i słodkie jabłko neutralizują ostry smak pora i całość jest pyszna.Wszystkie składniki są dostępne zimą, także można powiedzieć, że teraz jest sezon na tę surówkę.
Dodatkowo zawiera:
- witaminy A,E,C,B1,B2,PP
- magnez, potas, fosfor, kwas foliowy, żelazo
Inne przepisy tutaj
Comments
No responses to “Surówka z pora”
Prześlij komentarz