Surówka z pora

Przepis na szybką, smaczną i bardzo zdrową surówkę. Na początek przepis, a potem parę słów o zaletach zdrowotnych tej idealnej na zimę surówki.





Składniki (dla jednej osoby):
- 1 mały por (lub pół dużego)
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 jabłka
- kilka łyżek ugotowanej fasoli mung, zielonej soczewicy lub groszku konserwowego
- 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie majonezu)
- sól, pieprz

Pora kroję na małe kawałki, ogórek i jabłko ścieram na tarce dodaję ugotowaną fasolę, soczewicę lub groszek, sól, pieprz i łyżkę tahini (jest to pasta w 100% z ziaren sezamu, która u mnie zastępuje majonez).

Kwaśny ogórek i słodkie jabłko neutralizują ostry smak pora i całość jest pyszna.Wszystkie składniki są dostępne zimą, także można powiedzieć, że teraz jest sezon na tę surówkę.

Por (podobnie jak cebula) ma działanie przeciwwirusowe, obniża stężenie cholesterolu we krwii, a także jest naturalnym prebiotykiem (źródłem pożywienia dla dobryk bakterii), przez co pobudza rozwój flory jelitowej.

Dodatkowo zawiera:
- witaminy A,E,C,B1,B2,PP
- magnez, potas, fosfor, kwas foliowy, żelazo

Inne przepisy tutaj

Comments

No responses to “Surówka z pora”

Prześlij komentarz