W trakcie pogłębiania swojej wiedzy na temat zdrowego odżywiania trafiłam na książkę Julity Bator - "Zamień chemię na jedzenie". Autorka opisuje wpływ zmiany diety na poprawę zdrowia swojej najbliższej rodziny i znajomych. Książka zawiera wiele cennych informacji i wskazówek jak poprawić jakość tego co jemy. Część zmian wydaje się bardzo radykalna i trudna do wprowadzenia ale świadomość tego, że Julicie się udało daje dodatkową motywację do wprowadzania zmian w naszej kuchni.
Głównym przesłaniem książki jest ograniczenie środków chemicznych czyhających na nas w pożywieniu i lekach. Aby to osiągnąć należy wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet. Im mniej składników na opakowaniu tym lepiej. Autorka wymienia, które dodatki do żywności są szkodliwe/rakotwórcze. Ja uznaję zasadę (przeczytaną w jakiejś innej książce), że jeżeli w składzie jest nie znana mi nazwa (szczególnie jeżeli nie da się jej wymówić) nie kupuję tego wyrobu.
Kolejnymi produktami, które według autorki powinniśmy ograniczyć są:
- biała mąka
- biały cukier
- sół
- mleko w proszku
Dodatki te bardzo często są ukryte tam, gdzie zupełnie byśmy się ich nie spodziewali. Raz znalazłam mleko w proszku w surówce z buraczków.
Także gotowanie i przechowywanie jedzenia nie jest bez znaczenia. Autorka ostrzega przed:
- podgrzewaniem w mikrofali
- przechowywaniem w plastikowych pojemnikach i butelkach
- smażeniem na teflonowych patelniach.
Dużym plusem książki jest to, że autorka jest polką i wszystkie informacje dotyczą naszego kraju, a w przepisach nie ma niedostępnych u nas składników. Kolejną bardzo przydatną informacją jest tabela sezonowości występowania warzyw i owoców, wraz z informacją, które z nich są bezpieczne przez cały rok.
Chociaż autorka nie promuje weganizmu ani wegetarianizmu,
całkowicie zgadzam się z nią, że dieta ma ogromy wpływ na nasze zdrowie, a zdrowe odżywiania może wyleczyć nas z wielu chorób. Polecam tę książkę, każdemu kto interesuje się zdrowym odżywianiem. Chociaż z dużą częścią zawartych w książce informacji spotkałam się już wcześniej, w tej pozycji całość jest fajnie zebrana a przykłady problemów z życia autorki, sprawiają, że bardzo fajnie się to czyta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Comments
One response to “Zamień chemię na jedzenie - książka”
Sprawiłam sobie książkę na mikołaja. I też zwracam większą uwagę na to mleko w proszku. Na pierwszy ogień poszedł jogurt naturalny, na szczęście udało mi się łatwo znaleźć taki bez tego dodatku.
Prześlij komentarz