Za oknem zima a w kuchni tropikalne śliwki


Coraz częściej w sklepach możemy zobaczyć tropikalne warzywa i owoce. Warto je popróbować i znaleźć coś dla siebie. Jedną z takich roślin jest smaczliwka czyli awokado. Jeżeli je kupiłeś i po prostu zjadłeś to pewnie więcej do niego nie wróciłeś, bo w smaku jest mało słodkie i mdłe, a konsystencję ma podobną do masła. Dzisiaj kilka przepisów jak ze "smacznej śliwki" wyczarować coś pysznego. A warto bo nie tylko pyszne ale i bardzo zdrowe.

W 100 g awokado znajdują się (według Wikipedii):
- kalorie 221 kcal
- błonnik 6,3g
- węglowodany 0,4g
- tłuszcze 23,5g (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych)
- białka 1,9g
- woda 66%
- witaminy A, B1, B2, E, C, PP, K, H i kwas pantotenowy
- substancje mineralne wapń, potas, fosfor

Tłuszcze nienasycone, należy regularnie spożywać, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wyprodukować.Są one niezbędne do budowy błon komórkowych, obniżają cholesterol, zapobiegają nadciśnieniu i zakrzepom krwi. To te same tłuszcze dzięki, którym oliwę z oliwek uważa się za taką zdrową dla serca, ale podczas gdy oliwa nie dostarcza nam nic poza tymi tłuszczami, w awokado znajdziemy mnóstwo dodatkowych witamin i minerałów.
Witaminy A i E są antyutleniaczami, zapobiegają nowotworom a także korzystnie wpływają na skórę. Potas zapobiega uczuciu zmęczenia i depresji.

A teraz przepisy, od najlepszego według mnie ale polecam spróbować wszystkie.
Do każdego potrzebne jest dojrzałe awokado, powinno być miękkie w dotyku i łatwo odchodzić od pestki. Niedojrzałe awokado trzymam w ciemniej szufladzie i po kilku dniach jest już gotowe do jedzenia. Dojrzałe przecinam i miąższ wybieram łyżeczką.

Koktail awokado + banan
- dojrzałe awokado
- dojrzały banan
- szklanka soku pomarańczowego lub jabłkowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie ale polecam)

Wszystko razem miksujemy i gotowe. Z podanej ilości wychodzą 2 szklanki.
Koktail jest idealny po męczącym treningu.

Siemie lniane jest źródłem kwasów omega 3, więc jeśli nie jesz często ryb, to warto wprowadzić siemię do codziennej diety.

Krem czekoladowy z awokado
- dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki miodu lub cukru

Miksujemy i krem gotowy, nadaje się do smarowania pieczywa, ciast i do wyjadania łyżeczką!



Pasta z awokado do chleba
- dojrzałe awokado
- sok z cytryny (zapobiega ciemnieniu pasty)
- sól, pieprz
- czosnek (opcjonalnie)

Awokado rozgnieść widelcem w miseczce, doprawić i zjadać.
Można udekorować dostępnymi warzywami (najładniej wyglądają czerwone: pomidor, papryka).


Awokado w supermarkecie można kupić w cenie około 2PLN. Kupując pączka lub bułkę słodką zastanów się czy tym razem nie lepiej awokado :-)

Comments

5 Responses to “Za oknem zima a w kuchni tropikalne śliwki”

AgA pisze...
29 sty 2013, 20:49:00

Z avokado polecam sałatkę: avokado, żółty ser, cebula, pomidor, przyprawy :)

Anonimowy pisze...
29 sty 2013, 23:14:00

"Tłuszcze nienasycone, należy regularnie spożywać, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wyprodukować." Drobne niedociągnięcie. Nienasycone potrafimy sami syntezować (jednonienasycone), nie syntezujemy natomiast wielonienasyconych i to je musimy dostarczać.
Krem czekoladowy w wolnej chwili na pewno wypróbuję :)

pozdrawiam, zawo

Marian pisze...
30 sty 2013, 11:30:00

No i Mery powoli wypiera Tomasza z bloga :D Daj jakis przepis na zdrowe czipsy lepiej..

Mary pisze...
30 sty 2013, 16:33:00

AgA, dzięki za przepis.

Zawo, dzięki za doprecyzowanie, mam nadzieję, że to nie zmienia faktu, że awokado jest zdrowe :)

A o czipsach coś pomyślę :P

30 sty 2013, 23:20:00

Smacznie tutaj, a ja bez kolacji :)

Prześlij komentarz