Zupa z czerwonej soczewicy

 Moja ulubiona zupa z kilku powodów:
1. łatwa do ugotowania - zawsze się udaje
2. pyszna
3. zdrowa
4. sycąca
Przeważnie gotuję ją w niedzielę rano przed treningiem, a gdy wracam zmęczona i zmarznięta ciepła zupa już na mnie czeka.

Składniki:
- 1 cebula (opcjonalnie por)
- 1 duża marchewka (lub 2 małe)
- 1/2 korzenia selera lub seler naciowy
- pomidory w puszcze lub słoiku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ewentualnie ryżu lub innej kaszy)
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 jabłka
- 3 liście laurowe
- łyżka sosu sojowego
- natka pietruszki

W dużym garnku podsmażam cebulę, dodaję pokrojoną na plasterki marchewkę i selera, całość zalewam wodą i gotuję. W tym czasie w oddzielnym garnku gotuję przez 5 minut soczewicę (wrzucam do osolonego wrzątku). Ugotowaną i odcedzoną soczewicę przekładam do zupy, dolewam pomidory i gotuję około 40 minut. Następnie dokładam kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku i przelaną wrzątkiem), gotuję kolejne 30 minut. Po tym czasie dodaję starte na tarce jabłko, oregano, sól, pieprz, płatki drożdżowe, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę sosu sojowego.

Na talerzach posypuję natką pietruszki.

Soczewica jest prawdziwą kopalnią witamin, błonnika i białka. A w tej zupie zjedzą ją największe niejadki, mojemu dziecku zawszę mówię, że to zupa pomidorowa :-)

Inne przepisy tutaj.

Comments

2 Responses to “Zupa z czerwonej soczewicy”

Anonimowy pisze...
3 sty 2014, 17:47:00

taka zupę gptuje również babcia i jest to dla wnuczki jako pomidorówka

Anonimowy pisze...
5 sty 2014, 16:50:00

zrobiliśmy dziś z Kołczem na obiad,pyszna:)

Prześlij komentarz