Wczoraj wróciliśmy dość wcześnie po zawodach GPPolonia (już o 18 byliśmy w domu), korzystając z wieczoru bez dziecka (jest nad morzem z babciami) postanowiliśmy obejrzeć film i zjeść coś słodkiego :) Wypróbowałam przepis na babeczki kokosowo-cukiniowe. Rezultat bardzo pozytywnie nas zaskoczył.
Przede wszystkim przepis jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu, i nie wymaga skomplikowanych składników a otrzymujemy puszyste i słodziutkie babeczki.
Potrzebujemy:
- szklankę mąki (u mnie pełnoziarnista orkiszowa)
- szklankę wiórków kokosowych
- szklankę startej cukinii
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju (ja używam rzepakowy)
- łyżeczkę sody
- 3/4 szklanki mleka (roślinnego)
Suche składniki mieszamy w misce. Z cukinii wycinamy i wyrzucamy gniazda nasienne. Resztę ścieramy na tarce. Cukinię, olej i mleko dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto zawiera wiele zdrowych elementów, a przede wszystkimi dokładnie wiadomo co w nim jest, czego nigdy nie jest się pewnym kupując ciasto lub inne słodycze w sklepie. Jest zdrowszą alternatywą kupnego pączka, a w formie muffinki łatwo zabrać do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Cukinia
- zawiera dużo beta-karotenu oraz witaminy C, K i z grupy B
- kwas foliowy i potas
Wiórki kokosowe
- zawierają dużo żelaza, kwas foliowy, potas, miedź, magnez
- niestety są wysoko kaloryczne 100g=660kcal
Mąka orkiszowa
- ma dwa razy więcej błonnika i żelaza niż zwykła biała mąka
- zawiera witaminy D, E, z grupy B oraz cynk, miedź, selen, fosfor, magnez
- regularne spożywanie podobno wzmacnia odporność i usuwa toksyny
- niestety kosztuje sporo więcej niż zwykła mąka ale wierzę że warto!
Przepis ze strony: http://pinkcake.blox.pl/2012/07/Muffinki-z-cukinii-i-kokosa-bez-jajek.html
Inne sprawdzone przeze mnie przepisy tutaj
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Comments
One response to “Muffinki kokosowo-cukiniowe”
Zatwierdzam! Są pyszne :)
Prześlij komentarz