"Przyzwyczaj się do tego, że na śniadanie wypijasz sałatkę"
Zielone koktajle zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które dzięki zmiksowaniu są lepiej przyswajane przez organizm niż bezpośrednio z surowych warzyw. Miksowane koktajle są lepsze niż wyciskane soki, ponieważ wykorzystywana i wypijana jest cała roślina, nic nie jest wyrzucane. Zielone warzywa są dobrym źródłem wapnia, wolnych rodników, chlorofilu który poprawia odporność i przenosi tlen przez co odżywia całe ciało. Niektórzy mówią, że chlorofil to krew roślin, inni że płynna energia słoneczna. Warto wziąć trochę tej energii dla siebie :-)
Pod wpływem książki zaczęłam przygotowywać zielone koktajle, na razie tylko na kolacje bo nie wyobrażam sobie poranków bez owsianki :-)
U nas obowiązkowymi składnikami są:
- zielone liście (szpinak, natka pietruszki, jarmuż, czasem liście rzodkiewki)
- banany
- siemię lniane
- sezam
- pestki dyni
- woda (mleko roślinne lub sok owocowy)
Inne składniki w zależności od tego co mam w lodówce:
- owoce (kiwi, jabłko, winogrona, brzoskwinie, ananas, mango)
- warzywa (dynia, burak, awokado)
Co jeszcze miksuje Rich, a ja jeszcze nie próbowałam w swoich koktajlach:
- zielone liście - seler naciowy, liście mniszka
- owoce - pomarańcze, grejfruty
- mleko kokosowe
- inne (spirulina, szałwia hiszpańska, kakao, aloes, fitoplankton)
Nie ma jednego idealnego przepisu na koktajl. U nas każdy lubi inny, Tomek gęsty i słodki (jak deser do jedzenia łyżeczką) a ja bardziej płynny i kwaśny (taki odświeżający - najlepiej z kiwi). Hania w zależności od humoru wypija zielony albo prosi o czerwony z kuleczkami amarantusa.

Na koniec filmik na którym Rich pokazuje jak przygotować potreningowy koktajl.
Comments
2 Responses to “Ukryta siła - książka”
A od niedawna pijemy też koktajl z brokuła :)
i AVOCADO ;-)))
Prześlij komentarz